Om Facebooks stenging av anarkistiske sider

:

Og den digitale sensuren som kommer

Categories:

Facebook har tatt ned flere Facebook-sider de mener er tilknyttet crimethinc.com og itsgoingdown.org, sammen med andre anarkistiske og antifascistiske publiseringsprosjekter, offisielt under påskudd av at de “støtter vold.” Dette har ingenting å gjøre med å stoppe vold og alt å gjøre med å undertrykke sosiale bevegelser, anarkistiske nettsider og publikasjoner som dekker dem.

I flere måneder har Donald Trump krevd denne undertrykkingen i en rekke innlegg i sosiale medier som eksplisitt beskylder anarkister og antifascister for den landsomfattende bølgen av protester som ble utløst av vedvarende politivold i USA. For et tiår siden proklamerte Facebook-representanter stolt sin rolle i det egyptiske opprøret. I dag, ved å forby publiseringskanaler som diskuterer sosial bevegelsers aktivitet, viser de sin iver etter å bidra til å sikre at de eneste formene for aktivisme som kan vokse fram er de som er gunstige for dagens regimer og myndigheter.

Hvordan man definerer vold er ikke nøytralt. Slik Facebook for øyeblikket definerer vold, er det legitimt for politiet å drepe tusen mennesker i året mens de kaster ut, kidnapper og fengsler millioner – det er legitimt å slippe bomber på sivile, så lenge den som gjør det representerer en offisiell regjering – men det er “vold” å forhindre at en hvit makt-tilhenger angriper en folkemengde, eller kaste tilbake en tåregassbeholder til politiet som skjøt den. Å undertrykke stemmene til de som ønsker å beskytte lokalsamfunnene sine mot institusjonell og rasistisk vold som forsvarer hvit makt, er en bevisst beslutning om å normalisere vold så lenge de som bruker den har institusjonell makt.

Å sidestille anarkister og antifascister med høyreekstreme militser som eksplisitt støtter den nåværende administrasjonen er et strategisk grep for å tåkelegge saken. Dette er den samme operasjonen som William Barr utførte da han opprettet en gruppe under justisdepartementet fokusert på “anti-regjeringsekstremister” som forfølger selvutnevnte fascister og antifascister på likt grunnlag. Dette gjør at justisdepartementet kan peke på angrep fra ytre høyre og militser for å kreve ressurser til å slå ned på dem som står fremst for å beskytte lokalsamfunn mot slike angrep. Barr og andre medlemmer av Trump-administrasjonen forsøker å gjøre det samme mot Black Lives Matter-aktivister ved å sette dem i bås med nynazister og hvite nasjonalister som “rasemotiverte ekstremister.”

Etter at en selverklært fascist myrdet Heather Heyer under mobiliseringen “Unite the Right” i Charlottesville, oppsto det et enormt press fra grasrota for å fjerne fascister og hvit makt-tilhengere fra sosiale medieplattformer. Nå, derimot, kommer presset helt fra toppen av hierarkiet, i en tid da protestbevegelser har vært sentrale for å skape en landsomfattende dialog om statlig vold og undertrykkelse. Dette er et motangrep fra de som sitter på makten mot nettsteder som publiserte perspektiver fra de som mobiliserte mot fascistene i Charlottesville. Det er ikke tilfeldig at dette skjer samtidig som Trump mobiliserer føderale styrker til Portland, Oregon, utløst av uker med gatekonflikt, og bare noen få dager etter at talspersoner for den ekstreme høyresiden spesifikt viste til crimethinc.com og itsgoingdown.org i et vitnesbyrd for senatet.

Mens høyreekstreme grupper fortsetter å organisere seg på Facebook og sprer farlig feilinformasjon om COVID-19, prioriterer Facebook å ta ledetråder fra Trump-administrasjonen for å undertrykke motstand. Vær sikker, om dette ikke møter motstand, blir ikke dette det siste som skjer av digital sensur. Jo mer det blir normalisert for regjeringer å slå ned på publiseringskanaler som rapporterer om sosiale bevegelser, jo mer vil slik sensur trenge inn i alle samfunnsområder, og jo mer vil den forme hva det er mulig å tenke, og hva det er mulig å forestille seg.

Dersom du er bekymret for dette, vær så snill og bruk alle midlene du har til rådighet for å dele disse nyhetene vidt og bredt. Facebook skal ikke få bestemme hva som utgjør ansvarlige ytringer. Sammen, i solidaritet, kan vi skape en bedre verden, der ingen med god samvittighet trenger å frykte for at fascister, regjeringer eller milliardbedrifter kan true eller stilne dem.

Link til solidaritetsopprop: https://www.change.org/p/stand-with-anarchist-publishers-banned-by-facebook

“CrimethInc. er diktere og intellektuelle for et virkelig fritt samfunn, og hvis anarkistisk publiseringsvirksomhet har et felles tema, er det å drømme om et samfunn der organisert vold og trusselen om strukturell vold ikke ville eksistere, hvor det aldri ville være en situasjon der grupper av menn med stokker og våpen og bomber ville kunne true andre. Dette er ikke bare en legitim politisk posisjon, det er en viktig, grunnleggende og nødvendig posisjon. Ingenting kan tenkes å være mer voldelig enn å fortelle oss – og særlig ungdommene våre – at det til og med er forbudt for oss å engang drømme om en fredelig, omsorgsfull verden.”

David Graeber