Ei alueliitoksille ja imperialismille

:

Autonomisen toiminnan julkilausuma

Categories:

This statement appeared in Russian on avtonom.org, a media project that grew out of the libertarian communist network Autonomous Action.


Graffiti Moskovassa: Ei sotaa kansojen välille, ei rauhaa luokkien välille.

21. helmikuuta pidettiin hyvin epätavallinen Venäjän federaation turvallisuusneuvoston kokous. Osana tätä teatteria Putin pakotti lähimmät palvelijansa julkisesti “pyytämään” häntä tunnustamaan Itä-Ukrainan Luhanskin sekä Donetskin niin sanottujen “kansantasavaltojen” itsenäisyyden. (Luganskaja Narodnaja Respublika sekä Donetskaja Narodnaja Respublika, lyhenteet LNR ja DNR).

On selvää, että tämä on askel kohti näiden alueiden liittämistä Venäjään, riippumatta siitä kuinka valloitus virallistetaan (tai ei virallisteta). Itseasiassa Kreml lakkaa näkemästä LNR:n ja DNR:n Ukrainan osina ja tekee niistä viimein suojelualueitaan. “Ensin itsenäisyyden tunnustus, sitten liittäminen”: nämä askeleet kehitettiin jo vuonna 2014 Krimillä. Tämä tulee selväksi mhyös Naryškinin esittämistä typeristä kommenteista (“Kyllä, tuen näiden alueiden liittymistä Venäjän federaatioon”).1 Koska kokousta ei esitetty suorana lähetyksenä vaan videoituna, kompurointi oli jätetty lähetykseen tarkoituksella, ja sen oli tarkoitus lähettää selkeä viesti.

“Vedotessaan kansaan” tuona samana iltana Putin oli kovasti samaa mieltä pyyntöjen kanssa ja ilmoitti tunnustavansa LNR:n ja DNR:n itsenäisiksi tasavalloiksi. Tarkalleen ottaen hän sanoi seuraavasti: “Me otamme palan Donbassia, ja mikäli Ukraina keinuttaa venettä, niin syyttäkööt itseään, Me emme näe sitä valtiona, joten tulemme ottamaan vielä enemmän.” Putinin julistuksen mukaan Venäjän sotilaat ovat jo marssimassa LNR:n ja DNR:n alueille. Tämä on selvä uhkaus muulle Ukrainalle, erityisesti niille Luhanskin ja Donetskin alueille jotka ovat yhä Ukrainan hallussa. Tämä on se todellinen miehitys -tähän saakka Luhanskia ja Donetskia on miehitetty pääosin välikäsien kautta.

Emme halua puoltaa yhtäkään kansanvaltaa tai valtiota. Olemme anarkisteja ja olemme kaikkia kansojen välisiä rajoja vastaan. Mutta vastustamme tätä liitosta, sillä se vain luo uusia rajoja, ja päätös tästä on yksin autoritäärisen johtajan tekemä — Vladimir Putinin. Kyse on Venäjän imperialistisesta aggressiosta. Meillä ei ole harhakäsityksiä Ukrainan valtiosta, mutta meille on selvää ettei se ole tämän tarinan päähyökkääjä. Tämä ei ole kahden yhdenvertaisen pahan mittelö. Ensinnäkin, tämä on yritys Venäjän autoritääriseltä hallitukselta ratkaista omat sisäiset ongelmansa “pienellä voitokkaalla sodankäynnillä ja maa-alueiden kerryttämisellä”.

On hyvin todennäköistä että Kremlin hallinto tulee järjestämään jonkinnäköisen spektaakkeliomaisen “kansanäänestyksen” liitetyillä alueilla. Tällaiset näytökset järjestettiin DNR:ssä ja LNR:ssä jo vuonna 2014, mutta edes Moskova ei tunnustanut niiden tuloksia. Nyt Putin on ilmeisesti päättänyt tehdä toisin. Näillä alueilla ei voi voida puhua mistään “vapaista ja salaisista vaaleista” — ne ovat täysin Moskovasta riippuvaisten sotilaallisten rikollisjengien hallinnassa. Kaikki jotka vastustivat jengejä tai integraatiota Venäjään joko tapettiin tai pakotettiin muuttamaan maasta. Mikä tahansa “kansanäänestys Donbassin paluusta kotisatamaansa” tulee olemaan valheellista propagandaa. Donbassin asukkaat voivat muodostaa päätöksensä vasta kun kaikkien maiden sotilaat, ja ennen kaikkea Venäjän federaation sotilaat poistuvat alueilta.

DNR:n ja LPR:n tunnustaminen ja liittäminen eivät tuo mitään hyvää Venäjän itsensä asukkaille.

Ensinnäkin, tämä tulee johtamaan kaikkien elämän osa-alueiden militarisaatioon, yhä tiukempaan Venäjän kansainväliseen eristäytymiseen, sanktioihin sekä yleisen hyvinvoinnin laskuun. Tuhoutuneen infrastruktuurin korjaaminen sekä “kansantasavaltojen” liittäminen Venäjän budjettiin ei myöskään tule olemaan ilmaista — molemmat tulevat maksamaan miljardeja ruplia jotka muuten voitaisiin käyttää koulutukseen ja terveydenhuoltoon. Ei ole epäilystäkään, että Venäjän oligarkkien huvipursien pienenemisen sijasta kaikkien muiden elämä tule huononemaan.

Toiseksi, todennäköinen pyrkimys Ukrainan kanssa aseelliseen konfrontaatioon tulee tarkoittamaan lisää kuolleita ja haavoittuneita sotilaita ja siviilejä, lisää tuhottuja kaupunkeja ja kyliä, lisää verenvuodatusta. Vaikka tämä konflikti ei eskaloituisikaan maailmansodaksi, eivät Putinin imperialistiset haaveet ole yhdenkään elämän arvoisia.

Kolmanneksi, tämä tulee tarkoittamaan niin sanotun “Venäläisen maailman” levittäytymistä yhä laajemmalle: se on mielipuolinen sekoitus uusliberaalia oligarkiaa, tiukan keskitettyä valtaa ja patriarkaalista imperialistista propagandaa. Tämä vaikutus ei ole yhtä silmiinpistävä kuin älypuhelimiin kohdistuvat sanktiot tai makkaran hinnan nousu — mutta pitemmän päälle se on paljon vaarallisempi.

Kannustamme teitä vastustamaan Kremlinin aggressiota kaikilla sopiviksi näkemillänne tavoilla. Vastustakaa alueiden haltuunottoa mistä syystä tahansa, vastustakaa Venäjän armeijan lähettämistä Donbassiin, vastustakaa militarisaatiota. Ja viime kädessä vastustakaa sotaa. Menkää kaduille, levittäkää sanaa, puhukaa ympärillänne oleville ihmisille — tiedätte mitä tehdä. Älkää vaietko. Tarttukaa toimeen. Pienikin kivi voi jumiuttaa kuoleman koneiston rattaat.

Kaikkia rajoja, imperiumeja ja sotia vastaan!

-Autonominen toiminta


Further Reading

  1. Sergey Naryshkin, head of Russian foreign intelligence, stumbled in response to a question from Putin, accidentally proposing to absorb the DPR and LPR into Russia when he was not supposed to say that part aloud yet.